Şirk Nedir?
Şirk, Allah (c.c.) uluhiyetinde, sıfatlarında ve fiillerinde eşi ve ortağı olduğunu kabul etmektir.Şirk koşan kişiye müşrik denir.
Şirk amelde ve itikatta olmak üzere ikiye ayrılır.İtikatta şirk, Allah'a (c.c.) ait vasıfları başkalarına vermek, onlarda görmek ve inanmak. Amelde şirk ise, Allah'ın (c.c.) emrettikleriyle hayatın hiçbir alanında hükmetmeyenlere itaat etmek.
Şirkin temelinde heva ve heveslerine, nefsinin arzularına kul olan insanların tevhide başkaldırışları yatar.Şirk koşan insanların Allah inancı vardır.
Ebû Cehil Allah'a şöyle dua ediyordu: "Allah'ım, akrabalık bağlarımızı kopardı, bize bilmediğimiz şeyleri verdi. Sen yarın onlardan intikamını al".
"Ondan başkasını dost edinenlere gelince, biz onlara ancak bizi doğrudan doğruya Allah'a kavuştursunlar diye ibadet ediyoruz derler". ( Zümer/3)
"Onlar Allah'ı bırakıp kendilerine ne fayda ne de zarar vermeyen şeylere taparlar. Bunlar Allah katında bizim şefaatçilerimiz derler". (Yunus/18
Şirk, Allah'ın (c.c.) affetmeyeceği büyük bir günahtır.
“Allah kendisine şirk (ortak) koşulmasını elbette bağışlamaz. Bundan başkasını dilediğine bağışlar. Kim Allah'a ortak koşarsa büsbütün sapıtmıştır.” (Nisa, 4/116)
Tevhide aykırı olan, Allah'ın ve Peygamber (s.a.v.)'in emirlerine ters düşen şirke, kimden gelirse gelsin, itvat etmemek gerekir. İslvm dini anne-babaya son derece itvat etmeyi, onlara saygıda bulunmayı emrettiği halde, şirk olan hususlarda, onların sözünü dinlememeyi ve onlara tabi olmamayı istemektedir.
"Biz insana anne-babasına iyilik etmeyi tavsiye ettik. Eğer onlar seni, (gerçekliği) hakkında hiçbir bilgin olmayan bir şeyi, bana ortak koşmanı için zorlarlarsa, (bu hususta) onlara itvat etme. Dönüşünüz banadır. O zaman size yaptıklarınızı haber veririm." (Ankebût, 29/8
Şirk yapılan amelleri boşa çıkarır. Şirkin bulunduğu yerde salih amel olmaz. Amel sadece Allah (c.c.) için yapılır.
Kim Rabb'ine kavuşmayı umuyorsa, artık salih bir amelde bulunsun ve Rabb'ine ibvdette hiç kimseyi şerik kılmasın (ortak tutmasın)" (Kehf, 18/110).
Şirkle ilgili Kuran-ı Kerîm'de geçen bazı ayetler:
“De ki: Ey cahiller! Bana Allah’tan başkasına kulluk etmemi mi emrediyorsunuz? Ey Muhammed! And olsun ki sana da, senden önceki peygamberlere de vahyolunmuşıur. And olsun, eğer Allah’a ortak koşarsan işlerin şüphesiz boşa gider ve hüsrana uğrayanlardan olursun. Hayır, yalnız Allah’a kulluk et ve şükredenlerden ol.” (Zümer, 64/65/66)
“ O’nu bırakıp ilahlar mı edindiler? De ki: Kesin delilinizi getirin, işte benim ve ümmetimin kitabı ve benden öncekilerin kitapları. Hayır, onların çoğu gerçeği bilmez de yüz çevirirler.” (Enbiya, 24)
“O ancak tek bir ilahtır. Doğrusu ben O’na ortak koşmanızdan masumum, de.” (En’am, 19)
Mü'min gizli - vşikvr, açık - kapalı her türlü şirkten dikkatle kaçınmalıdır. Hakikî tevhide ancak bu şekilde ulaşılır.

HAYATIM ÖLÜMÜM VE İBADETİM ALEMLERİN
BİR OLAN RABBİ İÇİNDİR....
|